Бережанський замок - пивний смак історії Тернопілля

15 вересня 2019 2319

Бережани мають свій шарм і незвичайну історію. Про архітектурні принади Тернопілля і замок на місці давньої броварні.

Замок і костел-усипальниця

Зараз Бережанський замок напівзруйнований. Колись він був дуже могутнім та навіть відомим у Європі. Збудований у 1554 році тодішнім власником міста, старостою галицьким та коломийським Миколою Сенявським, замок був п’ятикутним та мав чотири вежі. Згодом його ще більше укріпили та добудували бастіони. І хоча він не стояв на пагорбі, все ж мав природний захист – рукави річки Золота Липа та широке болото.

Про що й свідчить дотепер таблиця, розміщена над в’їзною брамою фортеці. Написано там наступне: «Вельможний пан Миколай Сенявський, воєвода Руський, гетьман війська, староста галицький та коломийський вибудував цей замок з тесаного каменю власним коштом на похвалу всемогутньому богові і на оборону вірних християн року 1554».

Крім того, що Бережанський замок був дуже потужний і неодноразово вистоював перед загарбниками, він славився ще й своєю розкішшю. Замкове подвір’я нагадувало італійське палаццо, а сам палац, пізніше збудований на території замку, мав розкішні інтер’єри та багате зібрання живопису. За розкіш його називали східним Вавелем (Вавель – резиденція польських королів у Кракові).

Замковий костел Святої Трійці постав у той же час, що і сама твердиня. Згодом він разом з двома прибудованими пізніше каплицями став родинною усипальницею Сенявських.

Бережанський замок

Бережанський замок

Пивний центр Тернопільщини

Зустрічала згадки про те, що замок був не першою спорудою на острові у заплаві Золотої Липи. Частину цієї суші вже начебто займав так званий “бережанський бровар”. Тобто на території сучасних Бережан ще до XІV століття існувало поселення пивоварів. Тут у центрі галицького-подільського Опілля був центр пиво та медоваріння.

Історія самих Бережан сягає ХІV століття. Тоді через Бережани проходив великий торгівельний шлях між Львовом та Теребовлею. Подейкують, у Бережанах торговці зупинялися перепочити та випити відомого в ті часи продукту від бережанських броварів.

За місцевою легендою, назва міста походить від імені власниці цих земель Анни – «берег Анни». Дійсно наприкінці ХV століття правителькою тут була Анна Хохновська. За іншою версією, назва походить від слова «берег», адже місто розкинулось на берегах річки.

Таким чином, Бережанський замок будувався на місці давнього поселення броварів. Тому не дивно, що ще у ХІХ та навіть ХХ століття згадують про бережанських броварів, які варили чудове пиво.

Бережанський замок

Бережанський замок

Оборонні храми

Окрім замка, варто виділити костел, досі могутній і величний, який можна побачити на вулиці Братів Лепких. Це готичний парафіяльний костел Різдва Богородиці (нині костел Петра і Павла). Збудований в першій половині XVII століття, храм мав оборонний характер. Про це свідчать товсті стіни і стратегічне розташування, а колись храм оточували ще й потужні мури з бійницями.

Ще один храм оборонного значення – Вірменська церква – також розташовується у центрі міста. Зараз вона стоїть закинута, хоча збереглася непогано. Раніше у Бережанах жило чимало вірмен, крім церкви, діяла школа, а в XVII столітті вірмени мали свого війта та інших представників влади.

Храм за гратами

Третім старовинним костелом Бережан можна милуватися лише здалеку, адже він ховається за високим парканом і колючим дротом. Це костел Святого Миколая – колись окраса бернардинського монастиря, а зараз церква Пратулинських мучеників на території виправної колонії.

До речі, з середини XVIIІ століття храм також ховався за високим муром, адже бернардинський монастир, як і інші релігійні споруди старих Бережан, мав оборонне значення.

Зараз, зрозуміло, у костел так просто не потрапити. Однак щонеділі прочан пускають на службу.

Колонія розташована на пагорбі у центрі міста, від неї відкривається чудовий краєвид на Бережани.

Мощі Івана Хрестителя

Розповідь про замкові споруди Бережан буде не повною, якщо не згадати про ще дві споруди. Перша – це синагога, збудована на початку 18 століття, яка зараз стоїть напівзруйнована. А друга – це собор Святої трійці, що стоїть у центрі міста. Це єдиний храм у Західній Україні, збережений у межах ринкової площі.

Храм збудували у 1768 році, однак тоді він суттєво відрізнявся від того, що ми бачимо зараз. Храм неодноразово перебудовувався, а на початку 20 століття його добудували з двома вежами і куполом.

Храм відомий тим, що там зберігаються мощі Іоанна Хрестителя – частинка руки. Мощі потрапили у храм у 1715 році, у радянські часи вважалися втраченими, та у 2000-х їх віднайшли.

Бережанський замок

Бережанський замок

Бережанський замок та храми міста дозволяють поринути в історію нашого краю. Краю, де люблять і захищають свою землю, вірять у Бога та варять натуральне «Тернопільське» пиво.

Подорожуй з «Тернопільським» – Відкривай Тернопільське!