Кременецький замок - подорожуй з Тернопільським

2 липня 2019 5920

У пошуках скарбу королеви Бони

Історія одного з найдивовижніших замків Тернопільщини пов’язана з пивом для гарему його власниці.

Висота замкової гори Кременця – 397 метрів над рівнем моря, і на 105 метрів вона підіймається над містом. Її називають гора Бона на честь колишньої власниці Бони Сфорца – дружини польського короля Сигізмунда І. Бона укріпила замок і розбудувала містечко, за що вдячні мешканці увічнили її ім’я. Місто зберігає чимало легенд та переказів про королеву Бону, в одних вона постає жорстоким тираном, в інших – доброю і мудрою правителькою. Але одна з них оповита справжньою загадковістю, яка століття захоплює уяву любителів легкої наживи. Йдеться про скарб королеви Бони.

Кременецький замок

Кременецький замок

Гарем королеви

Королева Бона Сфорца д’Арагона отримала Кременецький замок, разом із довколишніми селами, у подарунок від свого чоловіка. Той рідко бачив дружину і не надто і був до неї не надто уважним. Тому Бона не надто дбала про дотримання подружньої вірності. Сучасники розповідали, що «любовні апетити» королеви були настільки великими, що при замку тримали цілий чоловічий гарем. Саме для цього «гарему» щодня з у Кременець доставляли декілька великих діжок доброго пива, котре варилося на місці сучасного Тернополя та його околиць.

Королева-відьма

Надзвичайно вродлива, розумна, амбітна та… жорстока жінка. Ця жорстокість овіяна легендами. За цими легендами правительці приписують найжахливіші, навіть демонічні риси. Чи було так насправді, чи це лише вигадки, невідомо, та зрозуміло те, що королеву-чужинку явно не любили. За однією з версій, саме вона зжила зі світу двох своїх невісток, родове походження яких не відповідало її політичним планам. Померла Бона Сфорца, за однією із версій, від отруєння, заподіяного власним лікарем за наказом Габсбургів. Спочиває королева у своєму князівстві в місті Барі в Італії.

Скарб королеви

Кажуть, покидаючи Кременець, Бона так і не вивезла всіх своїх скарбів до Італії. Тож місцеві за кухлем доброго тернопільського пива люблять розповідати свої версії про те, де ж захований скарб Бони. За однією із версій,багатство королеви може знаходитись у колодязі, що стоїть посеред замкового двору. Глибина колодязя складає 90 метрів і він повністю сухий. Цікаво, що на на глибині 25 метрів були знайдені п’ять загадкових щаблинок, проте нема жодних ознак таємного фходу. На глибині 40 метрів знаходився грот, проте що знаходиться в ньому достеменно невідомо.

Ну а кожен сучасник завдяки підтримці пива “Тернопільське” може побачити Кременецький замок у всій красі. Якщо ж ця краса надихне на подорож, то варто з собою взяти і кілька пляшечок доброго пива, одного з найдавніших напоїв людства, який особливо любили у давнину, коли живими були князі і королі.

Подорожуй з “Тернопільським” — відкривай Тернопільське!